Forskere vil lære matematikelever kritisk tænkning med data science
I et nyt forskningsprojekt på IT-Universitetet og Københavns Universitet vil en gruppe forskere undersøge, hvordan data science kan blive en del af gymnasiets matematikundervisning for at give eleverne et bedre grundlag for kritisk tænkning og mulighed for at belyse og nuancere påstande de møder i deres hverdag.
Louise Meier CarlsenForskningUddannelsebørn og ungedata science
Skrevet 31. marts 2025 07:26 af Mette Strange Mortensen
Teknologien fylder meget i vores samfund, og derfor er det vigtigt, at unge mennesker under uddannelse lærer at bruge den inden for forskellige fagområder og samtidigt stille sig kritisk over for teknologiens anvendelse. Det betyder, at man også må forstå teknologiens algoritmer. Både i matematikundervisningen og tværfagligt er der stort potentiale for at bruge data science til at udvikle undervisningen.
”Der er et stort potentiale i at inkorporere data science i netop matematikundervisningen, fordi det understøtter mange af de emner, der allerede er en del af matematikfaget i gymnasiet. Ved at se på store datasæt kan man forstå fx grundlæggende statistiske modeller herunder lineær regression,” siger adjunkt på ITU, Louise Meier Carlsen. ”Det er også muligt at se på ansigtsgenkendelse eller andet identifikation via digital billedanalyse f.eks. brækkede knogler, hudkræft, eller om du kan spise en bestemt svamp eller ej. Det er emner, som fagligt har relevans for matematikundervisningen i gymnasiet og samtidigt er relevante for samfundet.”
Teknologi og teknologibrug er for mange unge allerede en integreret del af deres hverdag. De fleste har en smartphone i lommen uden egentlig at vide, hvordan den fungerer indeni. Alligevel bruger de den til alt fra kommunikation med vennerne til at spørge en AI om hjælp til at skrive danskstil.
”Vi ser, at generativ AI fylder mere og mere både i samfundet og for de unge, men mange ved faktisk ikke hvilken teknologi, der ligger bag. Det håber vi, at vi kan lære de unge dels at forstå, men også at være kritiske overfor,” siger Louise Meier Carlsen. ”Det er en vigtig del af teknologiforståelsen at gøre blackbox-teknologier forståelige for unge mennesker.”
I et nyt forskningsprojekt sammen med lektor Britta Jessen fra Københavns Universitet, vil Louise Meier Carlsen ”unboxe” teknologien og få den til at spille sammen med andre fag i gymnasiet, så de unge kan bruge data science til at forstå den verden, de lever i. Projektet har titlen DASME (Data Science in Mathematics Education).
Data science kan besvare store spørgsmål
Med fokus på brug af store mængder data, generativ AI’s indtog og en betændt verdenssituation er det lige nu vigtigere end nogensinde før at kunne forholde sig kritisk til de påstande, man ser og hører. Også her kan data science bruges.
”For eksempel var der, dengang jeg gik i gymnasiet for snart 20 år siden, en tro på og fortælling om, at drenge var bedre til matematik end piger. Der er nu kæmpestore datasæt til rådighed, så det er helt indenfor rækkevidde at udforske og stille sig kritisk over for sådanne påstande for gymnasieelever. Man kan bede dem om at opstille et studie, der undersøger, om drenge er bedre til matematik end piger. Så finder de hurtigt ud af, at det giver slet ikke mening at stille det spørgsmål, og at det i stedet er nogle andre faktorer end køn, der spiller ind i forhold til, hvordan man klarer sig i matematik i det danske uddannelsessystem. Det er i virkeligheden et spørgsmål, der er ekstremt svært at svare på,” siger Louise Meier Carlsen, ”Teknologiforståelsen og data science kan altså hjælpe os til at nuancere de ting, der foregår i verden omkring os.”
Gymnasielærerne skal være med
For at lykkes med projektet skal forskerne bag DASME ud på gymnasierne. Nogle af de allervigtigste samarbejdspartnere er nemlig gymnasielærerne, der både ved, hvad eleverne skal kunne, og hvordan man bedst arbejder med det.
”Vi ved fra forskningen og mange andre forsøg, at de oftest ikke har nogen langvarig effekt, derfor er det vigtigt for os at inddrage gymnasielærerne ikke bare som modtagere, men som aktører. Det er vigtigt, at vi i DASME-projektet laver undervisningsmateriale, der rammer indenfor lærerplanerne - data science skal ikke være en ekstra byrde for gymnasielærerne. Derfor er det essentielt, at vi får gymnasielærerne med i projektet. Vi skal sammen udvikle undervisningsmaterialerne, da lærerne er de bedste til at undervise netop gymnasieelever,” siger Louise Meier Carlsen.
”I Danmark har vi engagerede og højtuddannede gymnasielærere og brugen af teknologi i især matematikundervisningen og STEM-fagene er langt fremme. Derudover er vi gode til tværfaglighed. Dette giver fantastiske rammer for projektet, som resten af verden også vil kigge efter.”
Theis Duelund Jensen, Presseansvarlig, telefon +45 2555 0447, email